Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima

> Konačni obračun naknade za šume | Knjižnica za računovođe
Nedostupan dokument, obavezna prijava
Do not fill this:

Primjer sadržaja: 

Konačni obračun naknade za šume

Arhiva 3.12.2012, , Izvor: Verlag Dashöfer

Prije izrade godišnjih financijskih izvješća a prilikom izrade zaključnog računa pravne i fizičke osobe moraju napraviti konačni obračun naknade za šume (samo pravne osobe).

Obveznici gore navedenog obračuna, temeljem godišnjeg obračuna za 2011. godinu, utvrdili su predujmove za obveze te su ih uplaćivali tijekom 2012. godine. Stvarna obveza naknada, utvrđuje se konačnim obračunom nakon čega se evidentiraju u troškove poslovanja za 2012. godinu. U slučaju da se godišnjim obračunom utvrdi da je tijekom tekuće poslovne godine uplaćeno manje u odnosu na godišnju obvezu, stvara se obveza za uplatu, a u slučaju preplate stvara se potraživanje za povrat ili se akumulira u obvezu predujmova za 2013. godinu.

Članak 62. Zakona o šumama (NN 140/05., 82/07., 129/08., 124/10.) propisuje plaćanje naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (dalje: OKFŠ). Obveznici plaćanja su sve pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost. Fizičke osobe - obrtnici i slobodna zanimanja bez obzira jesu li obveznici poreza na dohodak ili dobitak, nisu obveznici plaćanja naknade za OKFŠ. Osnovica za plaćanje naknade za OKFŠ je ukupan prihod umanjen za prihode od ukidanja dugoročnih rezerviranja, prihoda od naplate prethodno otpisanih potraživanja i prihoda od dividendi i udjela u dobitku.

Stopa naknade za OKFŠ koja se primjenjuje od 28. veljače 2012. iznosi 0,0265%; do tada je bila 0,0525%. Budući da je promjena stope nastala tijekom poslovne godine treba primijeniti prosječnu stopu od 0,0306%.

Pristup imaju samo pretplatnici modula: 
KR profi | KR profi plus | KR profi plus & HSFI, MSFI | KR profi plus & HSFI, MSFI & Plaće

 

Modul koji imate na raspolaganju:
%usermoduletitle

Prednosti KR profi:
  • UR profi = 30 novih stručnih članaka svaki mjesec

  • Obavijesti o zakonskim izmjenama

  • Garancia aktualnosti i ispravnosti sadržaja

  • Usluga odgovora stručnjaka na Vaša pitanja

  • Brzo pretraživanje sadržaja uz pomoć pojmovne tražilice

 >>više o KR profi

Získajte viac informácií o moduloch UAD profi

Trebate savjet pri odabiru pravog modula?