Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima

> PDV kod "uvoza" i "izvoza" dobara nakon ulaska u EU | Knjižnica za računovođe
Nedostupan dokument, obavezna prijava
Do not fill this:

Primjer sadržaja: 

PDV kod "uvoza" i "izvoza" dobara nakon ulaska u EU

Arhiva 21.3.2013, , Izvor: Verlag Dashöfer

Ministarstvo financija je objavilo prijedlog nacrta Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Zakon bi trebao stupiti na snagu pristupanjem Hrvatske u Europsku uniju (EU), osim određenih odredbi vezanih uz oporezivanje isporuka zemljišta i građevina, koje bi stupile na snagu 1. siječnja 2015. godine.

Ulaskom Republike Hrvatske u EU

Prostor jedinstvenog tržišta EU obuhvaćat će područje 28 zemalja članica EU. Na cijelom području EU primjenjivat će se PDV Direktiva 2006/112/EZ. Ulaskom Hrvatske u EU isporuke dobara iz drugih zemalja članica više se neće tretirati uvozom dobara već stjecanjem dobara unutar EU. Pojam uvoz primjenjivat će se samo za isporuke iz zemalja koje nisu članice EU. Sve isporuke dobara iz Republike Hrvatske u druge članice EU, neće se smatrati izvozom već isporukom dobara u EU.

Što će to u praksi značiti za hrvatske poduzetnike glede oporezivanja PDV-om?

Isporuke dobara iz Hrvatske u drugu članicu, načelno će biti oslobođene PDV-a u zemlji isporučitelja. Primjerice, hrvatski poduzetnik identificiran hrvatskim PDV identifikacijskim brojem isporučuje dobra njemačkom poduzetniku identificiranom njemačkim PDV identifikacijskim brojem. Takva isporuka oslobođena je plaćanja PDV-a u Hrvatskoj pod uvjetom da su i isporučitelj i kupac obveznici PDV-a te da su dobra otpremljena ili prevezena s područja Republike Hrvatske na mjesto u drugoj državi. Kada ne bi bio ispunjen neki od prethodno navedenih uvjeta, na isporuku bi trebalo zaračunati hrvatski PDV. Napominjemo da je provjeru PDV identifikacijskog broja naruči najbolje izvršiti na stranicama EU komisije kroz sustav VIES.

Pristup imaju samo pretplatnici modula: 
KR profi | KR profi plus | KR profi plus & HSFI, MSFI | KR profi plus & HSFI, MSFI & Plaće

 

Modul koji imate na raspolaganju:
%usermoduletitle

Prednosti KR profi:
  • UR profi = 30 novih stručnih članaka svaki mjesec

  • Obavijesti o zakonskim izmjenama

  • Garancia aktualnosti i ispravnosti sadržaja

  • Usluga odgovora stručnjaka na Vaša pitanja

  • Brzo pretraživanje sadržaja uz pomoć pojmovne tražilice

 >>više o KR profi

Získajte viac informácií o moduloch UAD profi

Trebate savjet pri odabiru pravog modula?