Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima

> Posebni postupak oporezivanja putničkih agencija | Knjižnica za računovođe
Nedostupan dokument, obavezna prijava
Do not fill this:

Primjer sadržaja: 

Posebni postupak oporezivanja putničkih agencija

20.8.2013, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:
Vezano za način knjiženja ulaznih i izlaznih faktura kod turističkih agencija kod računa gdje se koristi poseban postupak oporezivanja marže. Što je s ulaznim računima za ostale troškove? Knjiže li se oni kao trošak ili samo prolazna stavka? Što je sa izdanim fakturama? Je li nam prihod samo osnovica za maržu ili se i ostali računi knjiže u prihod ili isto kao prolazna stavka?

Odgovor:

Ulazni računi za ostale troškove, koji se ne odnose na izravno pružanje usluga putniku (telekomunikacije, zakup, komunalije i sl.), knjiže se u troškove odnosno u rashode s pravom na odbitak pretporeza. Ulazni računi za usluge koje se, od strane drugih poreznih obveznika, izravno pružaju putnicima (prijevoz, smještaj, vodič i sl.)  uključivo i PDV knjiže se u troškove odnosno u rashode bez prava na odbitak pretporeza.

Kod posebnog oporezivanja usluga putničkih agencija PDV-om, porezna osnovica je marža odnosno razlika između ukupnog iznosa koji po izdanom računu plaća putnik i troškova za isporuke koje su putničkoj agenciji zaračunali drugi porezni obveznici u koje je uključen i PDV jer putnička agencija po tim računima nema pravo na odbitak pretporeza. Ova razlika predstavlja bruto maržu iz koje se, preračunatom stopom od 20%, izračuna PDV i osnovica za obračun PDV-a. Na izlaznom računu putniku se ne iskazuje iznos marže niti iznos PDV-a sadržanog u bruto iznosu marže već samo napomena „posebni postupak oporezivanja – putničke agencije“. Vrijednost usluge iskazana u izlaznom računu putniku, umanjena za iznos PDV-a na maržu, priznaje se kao prihod.Pristup imaju samo pretplatnici modula: 
KR profi | KR profi plus | KR profi plus & HSFI, MSFI | KR profi plus & HSFI, MSFI & Plaće

 

Modul koji imate na raspolaganju:
%usermoduletitle

Prednosti KR profi:
  • UR profi = 30 novih stručnih članaka svaki mjesec

  • Obavijesti o zakonskim izmjenama

  • Garancia aktualnosti i ispravnosti sadržaja

  • Usluga odgovora stručnjaka na Vaša pitanja

  • Brzo pretraživanje sadržaja uz pomoć pojmovne tražilice

 >>više o KR profi

Získajte viac informácií o moduloch UAD profi

Trebate savjet pri odabiru pravog modula?