Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima

> Predmet oporezivanja PDV-om | Knjižnica za računovođe
Nedostupan dokument, obavezna prijava
Do not fill this:

Primjer sadržaja: 

Predmet oporezivanja PDV-om

Garancija 18.9.2013, , Izvor: Verlag Dashöfer

Člankom 5. Zakona o PDV-u utvrđuju se slučajevi u kojima stjecanje dobara unutar Europske unije nije predmet oporezivanja PDV-om. Također, utvrđuje se visina praga stjecanja iznad kojeg porezni obveznici koji isporučuju dobra ili obavljaju usluge bez prava na odbitak pretporeza ili pravne osobe koje nisu porezni obveznici, plaćaju PDV na stjecanje dobara u tuzemstvu, te uvjeti za odustajanje od navedenog praga.

Prag stjecanja dobara je ukupna vrijednost dobara nabavljenih iz drugih država EU od koju nabave pravne osobe koje nisu porezni obveznici, mali porezni obveznici i porezni obveznici koji obavljaju isporuke oslobođene PDV-a bez prava na odbitak pretporeza(vidjeti objašnjenja pod čl. 6. vezana uz porezne obveznike) . Prag stjecanja u Republici Hrvatskoj je 77.000,00 kn.

PDV Direktiva 2006/112/EZ u čl. 3. st. 2. tč. a ostavlja mogućnost nacionalnom zakonodavstvu da odredi prag stjecanja koji ne smije biti manji od 10.000 EUR-a ili protuvrijednosti tog iznosa u nacionalnoj valuti

Prag stjecanja odnosi se na pravne osobe koje nisu porezni obveznici ali to mogu postati u smislu ovog Zakona. To se odnosi na tijela državne vlasti , tijela državne uprave, tijela i jedinice lokalne i područne uprave, komore te druga tijela s javnim ovlastima koja nisu obveznici PDV ali to mogu postati sukladno čl. 6. st. 5. Zakona te kada dosegnu visinu praga stjecanja u EU.


Pristup imaju samo pretplatnici modula: 
KR profi | KR profi plus | KR profi plus & HSFI, MSFI | KR profi plus & HSFI, MSFI & Plaće

 

Modul koji imate na raspolaganju:
%usermoduletitle

Prednosti KR profi:
  • UR profi = 30 novih stručnih članaka svaki mjesec

  • Obavijesti o zakonskim izmjenama

  • Garancia aktualnosti i ispravnosti sadržaja

  • Usluga odgovora stručnjaka na Vaša pitanja

  • Brzo pretraživanje sadržaja uz pomoć pojmovne tražilice

 >>više o KR profi

Získajte viac informácií o moduloch UAD profi

Trebate savjet pri odabiru pravog modula?