Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima

> Otkaz radniku s ugovorom na neodređeno vrijeme | Knjižnica za računovođe
Nedostupan dokument, obavezna prijava
Do not fill this:

Primjer sadržaja: 

Otkaz radniku s ugovorom na neodređeno vrijeme

17.9.2013, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:
Poslodavac ima više radnika na određeno i na neodređeno. Je li moguće radniku koji ima Ugovor na neodređeno raskinuti ugovor s osnovom smanjenja obujma posla, a da pri tome ostanu raditi radnici koji imaju Ugovor na određeno?

Odnosno, smije li se dati otkaz radniku koji ima ugovor na neodređeno a da pri tome u firmi ostane raditi radnik koji ima ugovor na određeno?


Odgovor:

Smije. Zakon o radu (Narodne novine br. 149/09, 61/11, 82/12, 73/13) ne odgovara izravno na ovo Vaše pitanje i ne govori o eventualnim prioritetima koje bi imale određene kategorije radnika kod redovitog otkazivanja ugovora o radu zbog poslovno uvjetovanih razloga ("smanjenje obima posla"), u smislu kako ste naveli, ali to proizlazi iz teksta svih odredbi o prestanku ugovora o radu.

Od tzv. "velikog poslodavca" (onaj s 20 i više zaposlenih) traži se da prilikom otkazivanja vodi računa o trajanju radnog odnosa, starosti, invalidnosti i obvezama koje terete radnika, te će otkaz biti dopušten samo ako poslodavac radnika koji više nije potreban na postojećem radnom mjestu, ne može obrazovati ili osposobiti za rad na drugim poslovima (kod tog istog poslodavca, ne kod nekog drugog kod kojeg bi se radnik eventualno zaposlio nakon otkaza postojećeg ugovora). Pritom sam zakon ne kaže da bi poslodavac trebao zadržati radnika koji je stariji, ili onoga koji ima više staža kod poslodavca, nego jednostavno da sve ove okolnosti poslodavac uzme u obzir i navede ih u obrazloženju odluke o otkazu.Pristup imaju samo pretplatnici modula: 
KR profi | KR profi plus | KR profi plus & HSFI, MSFI | KR profi plus & HSFI, MSFI & Plaće

 

Modul koji imate na raspolaganju:
%usermoduletitle

Prednosti KR profi:
  • UR profi = 30 novih stručnih članaka svaki mjesec

  • Obavijesti o zakonskim izmjenama

  • Garancia aktualnosti i ispravnosti sadržaja

  • Usluga odgovora stručnjaka na Vaša pitanja

  • Brzo pretraživanje sadržaja uz pomoć pojmovne tražilice

 >>više o KR profi

Získajte viac informácií o moduloch UAD profi

Trebate savjet pri odabiru pravog modula?