danas je 22.5.2024

Input:

Fiskalizacija internet prodaje

3.4.2024, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pokretanje online trgovine donosi mnoge benefite trgovcima, ali da bi u njima zaista i uživali od starta moraju biti spremni i na ulaganja. Razvoj ekonomija već sada, a posebno u budućnosti, ovisit će od njihove spremnosti da što brže i efikasnije sprovedu digitalnu transformaciju.

Neizbježna, neophodna i nezaobilazna, definirat će naše životne i radne navike.

 

Zakonsku regulativu poslovanja putem interneta pronalazimo kroz:

- Zakon o zaštiti potrošača; (ističemo: definiranje Općih uvjeta poslovanja – bitno za slučaj inspekcijskog nadzora i dokazivanje poštene prakse poslovanja),

- Zakon o elektroničkoj trgovini; (ističemo: suglasnost za cookies);,

- Zakon o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova,

- Zakon o elektroničkim komunikacijama,

- Zakon o obveznim odnosima; (ističemo: materijalni nedostaci i jamstvo),

- Zakon o trgovini; (ističemo: minimalni tehnički uvjeti) i dr.

 

Nakon što se odlučimo za pokretanje web shopa, prvi osnovni korak je registracija poslovnog subjekta, odnosno otvaranje tvrtke ili obrta.

Prilikom registracije poslovnog subjekta potrebno je definirati djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD 2007.)

Poduzetnici mogu odabrati više djelatnosti, ali jedna mora biti glavna. Svi poduzetnici koji planiraju prodavati svoje proizvode ili usluge putem web shopa, prema Zakonu o elektroničkoj trgovini obvezni su uz osnovnu djelatnost registrirati i djelatnost pod nazivom: 63.99 - Ostale informacijske uslužne djelatnosti.

Prodaja putem internet trgovine predstavlja oblik prodaje na daljinu gdje se roba i usluge nude potencijalnim kupcima putem sredstava za daljinsku komunikaciju, a roba se kupcu dostavlja izravno od strane prodavatelja ili putem