danas je 29.5.2023

Input:

OSS sustav

17.5.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

2023.09.2.1 OSS sustav

Iva Uljanić Škreblin, mag. oec., ovlaštena porezna savjetnica

Imamo komitenta koji je počeo s prodajom dobara na daljinu-u Mađarsku te se prvi puta susrećemo sa OSS sustavom. Pomoć smo tražili od poreznih savjetnika te preko poreznih referenata, ali nismo dobili točne upute kako provesti samo knjiženje i zaduženje PDV-a putem e-porezne. U programu našeg komitenta (program Metakocka) ima jako puno ispisa vezano za prodaju dobara prema Mađarskoj te nije siguran koji točno ispis nam treba poslati (ispis izdanih računa za I. kvartal, prodajne narudžbe za I. kvartal, ispis prodajnih artikala...) s tim da se svaki ispis razlikuje po ukupnom iznosu, a mi nismo upoznati s navedenim programom.

Je li dovoljno da gledamo uplate na žiroračun koje su sjele od Mađarske pošte u razdoblju za I. kvartal i na temelju toga da ga zadužimo za mađarski PDV ili trebamo tražiti određeni ispis. Molimo da nam pomognete oko samo knjiženja (budući da u našem programu Synesis nemamo mogućnost provođenja i zaduženja PDV-a vezano za OSS sustav, možemo li provesti temeljnicom knjiženje?

Ni mi nismo upoznati s programom Metakocka, no ono što bi trebali pitati Vašeg komitenta jest da li za svaku prodaju/isporuku dobara na daljinu u Mađarsku izdaje račun putem programa Metakocka. Ako je odgovor DA onda Vam treba poslati ispis izdanih računa za svako tromjesečje.

U upitu nije točno navedeno o kakvom je komitentu riječ te možemo samo pretpostaviti da se radi o komitentu za kojeg se primjenjuje posebni postupak oporezivanja za prodaju dobara na daljinu unutar Europske unije, za isporuke dobara unutar države članice koje obavljaju elektronička sučelja koja omogućuju te isporuke i za usluge koje isporučuju