danas je 1.8.2021

Input:

Primjena e-računa u poslovanju

30.6.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

2021.12.2.2 Primjena e-računa u poslovanju

Silvija Pretnar Abičić, ovlašteni revizor i interni revizor

Nedavno sam otvorila tvrtku koja se bavi s edukativnim radionicama i coachingom te imam vlastiti portal, kad naručim od nekog uslugu i nešto kupim preko tvrtke trebam li tražiti e-račun ili mogu i platiti običan račun?

Sukladno zakonodavstvu, izdavanje i zaprimanje e-računa, obvezno je samo za obveznike javne nabave, odnosno za sve sudionike u sustavu javne nabave (Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi; NN 94/18). Elektronički račun je račun koji je izdan i poslan primatelju isključivo u elektroničkom obliku, odnosno koji je izdan, prenijet i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom formatu koji omogućuje njegovu automatsku i strojnu obradu te se mora moći dokazati njegova izvornost i nepromjenjivost.

Iako se elektronički račun, odnosno e-račun danas također i sve više primjenjuje u poslovanju između poreznih obveznika (B2B), poreznim propisima predviđena je mogućnost, ali ne i obveza izdavanja računa u elektroničkom obliku. Nadalje, u skladu sa čl. 80. st. 1 Zakona o porezu na dodanu vrijednost (NN 73/13-138/20), računom se smatra račun izdan u papirnom obliku, kao i račun izdan i poslan u elektroničkom obliku, pod uvjetom da postoji suglasnost primatelja za prihvat takvog računa. Bitno je da se osigura vjerodostojnost podrijetla, cjelovitost sadržaja i čitljivost računa od trenutka izdavanja do kraja razdoblja za pohranu računa, a porezni obveznik dužan je utvrditi na koji način će se to postići. Navedeno je obvezan osigurati porezni obveznik koji