danas je 18.1.2022

Input:

Jednokratne potpore za novorođenče

25.11.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

2021.22.1.2 Jednokratne potpore za novorođenče

struč.spec.oec. Ivan Vidas

Brojne mjere za poticanje nataliteta stanovništva u RH dotaknule su i neoporezive primitke. U slučaju da zaposlenik dobije dijete, poslodavac mu može isplatiti potporu za novorođenče do 10.000,00 kuna. Isto tako, može isplatiti naknadu za troškove redovne skrbi djece na račun zaposlenika temeljem vjerodostojne dokumentacije do visine stvarnih izdataka, primjerice može im plaćati vrtić.

Ukoliko je dijete upisano u maticu rođenih, prijavljeno kao član kućanstva svojih roditelja te je zdravstveno osiguran po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, zaposlenica koja je zdravstveno osigurana ima pravo na jednokratnu novčanu potporu u iznosu od 2.328,20 kuna koju isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Za dobivanje jednokratne potpore potrebno je podnijeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana rođenja djeteta, odnosno 30 dana od dana posvojenja djeteta. Zahtjev se može podnijeti prilikom prijave djeteta u matičnim uredima ili u nadležnom Regionalnom uredu, odnosno Područnoj službi ili Ispostavi HZZO-a. Uz zahtjev, koji podnosite u HZZO-u, potrebno je