Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Blokada računa

14.2.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

2018.03.2.3 Blokada računa

Mateja Maljković, ovlašteni revizor

Tvrtka A iz inozemstva je u Hrvatskoj otkupila potraživanja od banke za tvrtku B. Tvrtku iz inozemstva A zastupa tvrtka iz Hrvatske C. Kako je tvrtka B u stečaju i ima neplaćene račune za režije na objektu u vlasništvu, tvrtka A bi htjela platiti te račune kako objekt ne bi ostao bez recimo struje jer bi objekt izgubio na vrijednosti te ponovno uključenje bi dovelo do komplikacija. Može li i po kojoj osnovi tvrtka A platiti te račune i jesu li ti računi trošak firme A? Može li tvrtka C, zastupnik, primiti novac od tvrtke A i podmiriti dugovanja tvrtke B, što bi stajalo u ugovoru o suradnji ili zastupanju? Radi li se u tom slučaju o prefakturiranju i ako da fakturira li ta tvrtka C tvrtki A bez PDV-a i imali tvrtka C pravo na odbitak PDV-a iako ti računi ne glase na tvrtku C? Ako je ovo sve izvedivo, što su ti računi tvrtki C?

Društvo u blokadi ne smije izvršiti obračunsko plaćanje. Ne postoji način da netko drugi podmiti obvezu društva u blokadi. Ako se sklopi ugovor o preuzimanju duga, smatrat će se ništetnim.

Zakon o obveznim odnosima članak 322., stavak 1. navodi:

„Ugovor koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima ili moralu društva ništetan je, osim ako cilj povrijeđenog pravila

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: