Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Dorada i prodaja robe koja ne ulazi u RH

14.12.2017, , Izvor: Verlag Dashöfer

2017.23.2.3 Dorada i prodaja robe koja ne ulazi u RH

Vedran Bradara dipl. oec., ovlašteni revizor

Naš korisnik, hrvatsko poduzeće, kupuje od poduzeća iz Italije robu. Roba izlazi iz Italije te se unosi u skladište u Sloveniju na doradu, te nakon toga prodaje poduzeću iz Italije (i prevozi u Italiju). Roba ne ulazi u Hrvatsku. Koji je članak potrebno navesti na izlaznom računu za oslobođenje PDV-a? Kojim linijama ispravno evidentirati ulazni i izlazni račun u mjesečnom obrascu PDV-a? Sva tri sudionika mjesečni su obveznici PDV-a, te upisani u VIES evidenciju.

Odgovor može ići u dva smjera, ako je hrvatsko trgovačko društvo registrirano u Sloveniji za potrebe PDV – a i ako hrvatsko trgovačko društvo nije registrirano u Sloveniji za potrebe PDV – te posluje samo iz Hrvatske.

Ako je hrvatsko trgovačko društvo registrirano u Sloveniji za potrebe PDV–a primit će račun sa prijenosom porezne obveze za kupnju robe iz Italije. Za doradu robe, hrvatsko trgovačko društvo sa slovenskim PDV brojem će primiti račun sa slovenskim PDV–om od slovenskog dobavljača za doradu te će izdati izlazni račun sa prijenosom porezne obveze kupcu u Italiju  sa napomenom po slovenskom zakonu. U hrvatskom PDV obrascu se ovi događaji neće prikazati, dok će se u slovenskom PDV obrascu svi događaji prikazati na odgovarajućoj poziciji po slovenskim propisima.

Ako hrvatsko trgovačko društvo nije registrirano u Sloveniji za potrebe PDV–a primit će račun sa talijanskim PDV-om za kupnju robe iz Italije. Povrat PDV–a se može ostvariti ako je hrvatsko trgovačko društvo registrirano u Italiji sa predajom talijanskog PDV obrasca ili se povrat poreza može zatražiti preko VAT baze ukoliko imate pravo na povrat poreza.

Za doradu robe, hrvatsko trgovačko društvo će primiti račun sa slovenskim

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: