danas je 1.12.2022

Input:

E-trgovina-implementacija carinskih i poreznih propisa EU-a

21.11.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

2022.22.1.2 E-trgovina-implementacija carinskih i poreznih propisa EU-a

univ.spec.oec.Ivan Horvatić, ovlašteni računovođa

Ovim člankom želja je čitatelje upoznati s izmjenama u e-trgovini, kao i utjecajem istih u razdoblju primjene na gospodarstvo uz usmjeravanje na vrste carinskih deklaracija koje se primjenjuju od 1. srpnja 2021. godine.

Novi carinski propisi EU-a za prekograničnu e-trgovinu na snazi su od 1. srpnja 2021. godine. Jedan od najvažnijih elemenata novih carinskih propisa tiče se uvoznih pristojbi. Za trgovce to stvara znatno veće birokratsko opterećenje, a za kupce roba koji ih kupuju to postaje znatno skuplje. Carinski propisi su trebali spriječiti favoriziranje neeuropskih trgovaca i stvoriti pošteno natjecanje između domaćih i stranih tvrtki u e-trgovini. Od 1. srpnja 2021. godine ukinuto je oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu dobara nekomercijalne naravi sadržanih u malim pošiljkama, poslanih primatelju kao pismo ili paket čija ukupna vrijednost ne prelazi 22 eura. Paralelno s digitalizacijom poslovanja europski kreatori politike nastavljaju svoj smjer ažuriranja zakonodavstva EU-a prema trenutačnoj digitalnoj stvarnosti primjenom: Zakona o digitalnim uslugama i Zakona o digitalnim tržištima. 5. travnja 2022. godine Vijeće EU usvojilo je Direktivu Vijeća (EU) 2022/542 o izmjeni Direktive o PDV-u i Direktive (EU) 2020/285 kojom su uvedene reforme stopa PDV-a u EU-u, poznate kao "Direktiva o smanjenim stopama PDV-a". Dodatno, pandemija bolesti COVID-19 znatno je povećala razinu uvoza e-trgovine i očekuje se da će se taj rast nastaviti i u narednim godinama.

Uspješnost implementacije novih propisa u e-trgovini

Nova pravila o PDV-u za online kupnju stupila su na snagu 1. srpnja 2021. godine u sklopu nastojanja da se osiguraju jednaki uvjeti za sve