Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Gratis artikli na izlaznim računima

26.6.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

2020.10.2.7 Gratis artikli na izlaznim računima

Sandra Hrvatin, ovlašteni interni revizor

Trgovačko društvo X d.o.o. čija je djelatnost trgovina na veliko (prodaja vijčane robe, tipli, alata, itd.) želi darivati svoje kupce tijekom godine na sljedeći način: X d.o.o. bi na izlaznim računima navelo stavku poklona (GRATIS artikl). Npr. stavka 7. na izlaznom računu je GRATIS artikl (npr. šalica s logom X d.o.o., iznos 0,00 kn) X d.o.o. kupi poklone (npr. šalica, daska za rezanje, majica, itd.), potom poklanja kupcima, te isto evidentira na izlaznim računima.

1) Smije li se na izlaznom računu navoditi stavka GRATIS artikl, znači cijena iznosi 0,00 kn?

2) Ako se smije navoditi GRATIS artikl, cijena 0,00 kn, smije li X d.o.o. navoditi artikle / stavke koje nisu djelatnost društva (npr. šalica, daska za rezanje, majica, itd.)?

3) Tretiraju li se GRATIS artikli kao promidžba ili reprezentacija?

I molim vas napomene vezano za navedeno, ako ih uočavate.

Troškovi promidžbe u obliku darivanja reklamnih artikala/poklona s logom tvrke, vrlo su česti troškovi u poslovanju poduzeća koja se bave trgovinom, s ciljem privlačenja novih kupaca, kao i iskazivanje poštovanja i lojalnosti postojećim kupcima.

Međutim, porezno i računovodstveno postupanje s poklonima zahtjeva da se jasno razluči promidžba od reprezentacije, što u operativnom svakodnevnom poslovanju i nije jednostavan posao.

S aspekta poreza na dodanu vrijednost, isporuka poklona manje vrijednosti koje daruje porezni obveznik u okviru obavljanja gospopodarske djelatnosti, regulirano je člankom 7. Zakona o PDV-u (nn 73/13-121/19) st. 4, koji kaže:

Iznimno od stavka 3. ovoga članka isporukom dobara uz naknadu ne smatra se besplatno davanje uzoraka u razumnim količinama kupcima ili budućim kupcima i davanje poklona male vrijednosti koje obavi porezni obveznik u okviru obavljanja gospodarske djelatnosti, uz uvjet da se daju povremeno i ne istim osobama. Poklonima male vrijednosti smatraju se pokloni čija vrijednost nije veća od 160,00 kuna.

Nadalje, odredbama čl.11 stavka 2.-5. Pravilnika o PDV (NN 79/13 – 1/19) definirano je:

3) Povremeno davanje poklona pojedinačne vrijednosti do 160,00 kuna bez PDV-a u okviru obavljanja svoje gospodarske ili druge djelatnosti ne smatra se isporukom dobara uz naknadu pod uvjetom da se ne daju istim osobama i da ne postoji pravna obveza ili obveza protuisporuke odnosno protuusluge primatelja dobra. Povremenim davanjem poklona smatra se davanje najviše jednog poklona istoj osobi u jednom tromjesečju.

(4) Isporukama dobara uz naknadu iz stavka 3. ovoga članka ne smatra se davanje poklona u svrhu

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: