Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Izračun podjele pretporeza (tzv. prorata) kod priređivanja lutrijskih igara

22.3.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

2020.03.2.6 Izračun podjele pretporeza (tzv. prorata) kod priređivanja lutrijskih igara

Maja Hleb, dipl.oec., stalni sudski vještak za računovodstvo, poreze i financije

Pitanje:

Od strane Porezne uprave zaprimili  smo e-mail - “Molimo da nam dostavite izračun prorate“. Budući da se s ovim nismo susretali u prethodnim periodima, molimo vašu pomoć i pojašnjenje. U članku 62. i 137. Zakona o PDV-u pojašnjen je način izračuna mada ne i smisao tog izračuna. Zašto nas to Porezna uprava traži? U kojem obliku taj izračun moramo dostaviti? Skrećem pozornost na to da se na hrvatsku lutriju primjenjuju posebne odredbe Zakona o PDV-u (čl.40. st.i) te s aspekta pretporeza hrvatska lutrija  svoju poreznu obvezu umanjuje samo za bonove teleoperatera (komisijska roba) i dnevni tisak temeljem ulaznih računa dobavljača.

Odgovor:

Člankom 40. stavkom 1. točkom i) Zakona o porezu na dodanu vrijednost („Narodne novine” broj 73/13 do 121/19) propisano je da je od obveze obračuna PDV-a oslobođeno priređivanje lutrijskih igara, igara na sreću u casinima, igara klađenja i igara na sreću na automatima.

Člankom 72. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost („Narodne novine” broj 79/13 do 1/20) propisano je da je priređivanje lutrijskih igara, igara na sreću u casinima, igara klađenja i igara na sreću na automatima oslobođeno plaćanja PDV-a pod uvjetom da se navedene djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima koji uređuju tu djelatnost.

Člankom 62. Zakona o PDV-u propisano je da ako porezni obveznik koristi dobra i usluge koje su mu obavljene, djelomično za isporuke

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: