Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Kamatna stopa na pozajmicu koju trgovačko društvo daje udruzi

20.2.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

2020.03.2.7 Kamatna stopa na pozajmicu koju trgovačko društvo daje udruzi

Maja Hleb dipl.oec, stalni sudski vještak za računovodstvo, poreze i financije

Pitanje:

Poduzeće, d.o.o. napravilo je ugovor o pozajmici s udrugom 7.10.2014. godine s kamatom od 0,8% mjesečno, s rokom povrata od 6 mjeseci. Kako tada nisu mogli vratiti pozajmicu, svake godine se napravi aneks ugovora (na godinu dana - od 1.1.-31.12.) s kojim se produžuje rok povrata. Kamata se uredno obračunavala za svaku godinu te stavljala na potraživanje i prihod od kamata. Trenutno je aneks važeći do 31.12.2019. godine. Trebamo napraviti novi aneks za 2020. godinu.

Pitanje je: što je s kamatom? Koliko je najviša dopuštena kamatna stopa? Ako je kamata ugovorena za 2014. godinu 0,8% mjesečno = 9,60% godišnje, može li se i dalje obračunavati u tom postotku i za 2019. godinu (nisu povezana društva)?

Odgovor:

Sklapanje ugovora o zajmu/pozajmici između nepovezanih osoba propisano je Zakonom o obveznim odnosima („Narodne novine” broj 35/05 do 29/18). Zakonom je potpisnicima ugovora ostavljena mogućnost slobodnog ugovaranja visine kamatne stope, uz propisano ograničenje iz članka 26. Zakona koje se odnosi na naviše dopuštenu visinu ugovorne kamatne stope (tj. redovne kamatne stope). Isto tako, Zakonom je određena i najviša dopuštena visina stope zatezne kamate.

Određivanje skupine obveznika kojima pripadaju potpisnici ugovora o pozajmici

Za pravilno postupanje potrebno je prvo utvrditi kojoj skupini obveznika primjene iz članka 26. Zakona pripadaju potpisnici ugovora koji između sebe dogovaraju ugovornu kamatu. Potpisnici ugovora mogu se grupirati u 3 skupine: (a) trgovci, (b) obveznici javnog prava i (c) ostale osobe.

Trgovcima se smatraju poduzetnici, odnosno osobe koje obavljaju registriranu djelatnost (trgovačka društva, obrtnici i dr.). Osobama javnog prava se po Zakonu o obveznim odnosima smatraju sve osobe (osim trgovačkih društava) koje su obvezne postupati po propisima o javnoj nabavi. Ostale osobe su sve ostale

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: