Prema odredbama Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak koji je u primjeni od 01. rujna, 2019. godine poslodavci mogu svojim radnicima omogućiti, odnosno isplatiti naknadu troškova prehrane i to na dva načina:
- Paušalna naknada troškova prehrane do 5.000,00 kn godišnje
- Naknada troškova prehrane u visini stvarnih troškova a najviše do visine od 12.000,00 kn godišnje.
Važno je napomenuti da ne moraju svi radnici unutar poslodavca primati jednak modalitet naknade troškova prehrane.
Knjiženje paušalne naknade troškova prehrane
Poslodavac donosi odluku o dinamici isplate paušalne naknade troškova prehrane, odnosno može je isplatiti u jednokratnom iznosu od 5.000,00kn ili u nekakvim drugim intervalima (mjesečno, tromjesečno).
Isplata paušalne naknade iskazuje se u JOPPD obrascu sa oznakom 65 na dan isplate naknade ili do 15. dana slijedećeg mjeseca nakon isplate.
U računovodstvenom smislu ovo je najjednostavnija situacija. Isplata neoporezive naknade naprosto se knjiži:
- trošak prehrane radnika (otvoriti konto po želji npr 4609) 5.000,00 dugovno,
- te žiro račun (konto 1000) 5.000,00 potražno.
Knjiženje stvarnih troškova prehrane temeljem vjerodostojne isprave
Kod knjiženja stvarnih troškova prehrane temeljem vjerodostojne dokumentacije puno je složenija situacija.
Vjerodostojna dokumentacija (računi) moraju glasiti na poslodavca i moraju biti podmireni bezgotovinskim putem (transakcijski, poslovnom karticom - nisu prihvatljivi gotovinski računi, niti računi podmireni karticom koja nije poslovna kartica). Također je potrebno osigurati mjesečni kontinuitet nastale obveze odnosno troška. Pri tom se prehrana može omogućiti radnicima u ugostiteljskim objektima, kupnjom gotovih proizvoda u trgovinama ili se može prehrana organizirati kod samog poslodavca.
Naknada troškova prehrane u visini stvarnih troškova može se isplatiti do 12.000,00 kn godišnje po radniku, a iskazuje se u JOPPD obrascu s oznakom 66 na dan isplate naknade ili do 15. dana slijedećeg mjeseca nakon isplate.
U nastavku će biti riječi o knjigovodstvenom aspektu pojedinih modaliteta naknade troškova prehrane temeljem stvarnih troškova.
- Račun iz trgovine ili ugostiteljskog objekta
Ovo je najjednostavnija situacija u kojoj dobijamo ulazni račun za prehranu. Po tom ulaznom računu nemamo pravo na priznavanje pretporeza, jer nabava nije povezana s oporezivim transakcijama, a račun knjižimo:
- dugovno na konto 4609 (ili neki drugi proizvoljni konto troškova prehrane radnika) i
- potražno na dobavljača 2200.
Ukoliko se radi o jednom računu za sve radnike, iznos račun potrebno je podijeliti po radnicima te tako iskazati u JOPPD obrascu. Također, nema zapreke da poslodavac formira neku svoju pomoćnu evidenciju kojom bi raspoređivao ukupni trošak po radnicima (u slučaju npr bolovanja, godišnjih odmora i slično).
- Prehrana u vlastitom ugostiteljskom objektu ili kantini
Prema mišljenju središnjeg ureda od 30.08.2019: “Ako je prehrana organizirana kod samog poslodavca, radniku se taj trošak smatra neoporezivim primitkom u STVARNOM iznosu o čemu poslodavac mora osigurati kao dokaz odgovarajuću vjerodostojnu dokumentaciju.” Iz toga proizlazi da je potrebno utvrditi stvarni trošak prehrane, a potrebno je voditi računa i o odredbama Zakona o PDV-u.
U vlastitom ugostiteljskom objektu poslodavac može organizirati prehranu radnika od uobičajenih jela koje poslužuju, ali može i formirati posebne menije za radnike. I u jednom i u drugom slučaju potrebno je doći do stvarnog troška, uključujući trošak materijala, plaća, troškove amortizacije i ostale opće troškove, kako bi se došlo do prosječne cijene proizvodnje obroka na koju je onda potrebno dodati PDV, i tek onda dobijamo ukupan trošak prehrane.
Radi primjera pretpostavimo da je cijena proizvodnje obroka 24,00 kn (troškovi materijala 18,00 + troškovi plaće radnika na pripremi 4,00 + amortizacija 1,50 + opći troškovi 0,50) što sa PDV-om iznosi 30,00 kn.
Recimo da imamo 5 radnika koji su u mjesecu radili 23 dana.
Obračun po radniku: 23 dana x 24,00 kn = 552,00 + 138,00 (25% PDV) = 690,00 kn
Obračun po poslodavcu: 5 radnika x 552,00 = 2.760,00 + 690,00 (25% PDV) = 3.450,00 kn
Temeljem ovog obračuna iznosi se iskazuju u JOPPD obrascu, te se vrši knjiženje u poslovnim knjigama na slijedeći način:
Konto 4609 - trošak prehrane radnika = 3.450,00 dugovno
Konto 2400 - obveza za PDV = 690,00 potražno
Konto 7555 - ugostiteljski prihod za vlastite potrebe = 2.760,00 potražno
Obračunata obveza za PDV iskazuje se u PDV obrascu na poziciji II.3 isporuke dobara i usluga pri čemu je osnovica 2.760,00, a svota PDV-a 690,00 kn.
S obzirom da Ministarstvo financija nije propisalo upute na koji način se utvrđuje stvarna cijena, ovo je samo jedan prijedlog knjiženja, a poduzetnik se može odlučiti i za neki drugi način utvrđivanja stvarnih troškova prehrane radnika.
- Prehrana u vlastitoj trgovini
Trgovačko društvo može svojim radnicima osigurati prehranu u vlastitoj trgovini.
Prema mjesečnoj evidenciji recimo da je 5 radnika ukupno utrošilo 5.000,00 kn po maloprodajnim cijenama. Iz tog iznosa potrebno je izbiti PDV (1.000,00 kn) i maržu (recimo da je prosječna marža 15% pa to u ovom primjeru iznosi 750,00 kn), kako bi došli do nabavne vrijednosti 3.250,00 kn (5.000 - 1.000 - 750) na koju moramo zaračunati PDV 25% = 812,50 kn, pa nam je ukupni trošak prehrane 4.062,50 kn, odnosno, podijeljeno na 5 radnika = 812,50 kn po radniku, što je iznos koji iskazujemo u JOPPD obrascu.
Navedeno knjižimo na slijedeći način:
Konto 4609 - trošak prehrane radnike = 4.062,50 dugovno
Konto 2400 - obveza za PDV = 812,50 potražno
Konto 7653 - prihod s osnove uporabe robe za vlastite potrebe = 3.250,00 potražno
Istovremeno moramo razdužiti i zalihu robe:
Konto 6640 - uračunani PDV = 1.000,00 dugovno
Konto 6680 - uračunana marža = 750,00 dugovno
Konto 7100 - nabavna vrijednost robe = 3.250,00 dugovno
Konto 6630 - roba u trgovini = 5.000,00 potražno.
U primjeru je radi pojednostavljenja pretpostavljeno da je sva roba koja je uzeta oporeziva općom stopom PDV-a od 25%, što u stvarnosti ne mora biti slučaj, i o tome treba voditi računa prilikom obračuna, te korigirati obračune.
Također je važno napomenuti da poslodavac mora voditi evidenciju po radnicima, jer je po pojedinom radniku neoporezivo dozvoljeno maksimalno 12.000,00 kn godišnje stvarnih troškova prehrane temeljem vjerodostojne dokumentacije. Ukoliko bi se dogodilo da je krajem godine po pojedinom radniku prekoračen iznos, sve što je preko 12.000,00 kn predstavlja neto plaću u naravi, koju je potrebno preračunati na bruto i uplatiti propisane doprinose i poreze.