Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Kontni plan

8.5.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2019.09.2.5 Kontni plan

mr.sc. Silvija Pretnar Abičić, ovl.revizor

Od 1.1.2020. godine po odluci vlasnika (stranca) prelazimo na novi software i vlasnik nas traži da se s kontnim planom uskladimo po korporativnom kontnom planu (uz fiskalne iznimke). Mi smo sadašnji kontni plan razvili sukladno našim potrebama i da možemo transparentno i brzo vidjeti po kontima i u bruto bilanci odvojene transakcije kao što su: domaća potraživanja, strana potraživanja, potraživanja od povezanih društava (ista stvar za obveze), pa onda jedan konto za noćenje u zemlji drugi za noćenje u inozemstvu i tako dalje. Znači analitiku smo razvijali da možemo što transparentnije i brže pripremiti zakonske obrasce (GFI-POD, PD-IPO i ostalo), ali i da mi interno možemo lakše i transparentnije pratiti određene transakcije (naprimjer troškove).

Sad po naputku vlasnika naš kontni plan za ubuduće bi trebao izgledati tako da na jednom kontu imamo i noćenje u zemlji i inozemstvu, pa onda sva potraživanja na jednom kontu i slično – a sve uz napomenu da će novi program imati drugi alat (filter) preko kojeg ćemo moći doći do podataka potrebnih za GFI-POD , PD-IPO i slično.

Možemo li i u kojoj mjeri samostalno modificirati kontni plan (koji bi osiguravao sljedeće: vođenje poslovnih knjiga, sastavljanje godišnjih financijskih izvještaja, primjenu HSFI/MSFI, specifičnost važećih zakonskih i podzakonskih akata) ili je zakonskim okvirom točno propisan?

Pitanje u nastavku pojašnjavamo na primjerima:

  • - sva potraživanja prema kupcima dužni smo voditi na jednom kontu neovisno o vrsti kupca, do sad smo imali analitiku kupci dobara i usluga iz RH, kupci usluga INO povezane strane, kupci usluga INO nepovezane strane, kupci dobara INO povezane strane, kupci dobara INO nepovezane strane (isto vrijedi za obveze i sve druge pozicije gdje se ovakva raščlamba traži i u GFI-PODU)
  • - sva noćenja dužni smo voditi na jednom kontu, do sad smo imali analitiku noćenja u inozemstvu, domaća noćenja
  • - isto tako do sad smo (kao i većina) reprezentaciju knjižili na 2 konta (50:50), a sad traže od nas da se vodi na jednom pa da za završni ručno računamo po tom jednom kontu
 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: