Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Kupnja nekretnine namijenjene stanovanju

17.2.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

2018.03.2.6 Kupnja nekretnine namijenjene stanovanju

Mateja Maljković, ovlašteni revizor

Društvo A kupilo je nekretninu (stan) 31.12.2016. godine. Na računu je iskazan prijenos porezne obveze. Radi se o nekretnini koja je starija od deset godina, ali je prije prodaje uređivana i preinačena iz poslovnog prostora u stambeni tijekom 2016. godine. Društvo A prodaje navedenu nekretninu (stan) društvu B u drugom mjesecu 2018. godine. Društvo B stan bi koristio za iznajmljivanje. Kako obračunati PDV na navedeni stan?

Društvo A je 31. prosinca 2016. godine kupilo nekretninu namijenjenu stanovanju sa prijenosom porezne obveze. Time se zaključuje da je preinaka nekretnine iz poslovnog prostora u stambeni prostor imala manju vrijednost od 50% prodajne cijene nekretnine društvu A. Stoga, društvo A prodaje nekretninu drugom poreznom obvezniku namijenjenu stanovanju koja je u upotrebi duže od dvije godine.

Društvo A mora tražiti izjavu kupca u koju svrhu će kupac koristiti nekretninu, u svrhu trajnog stanovanja ili u svrhu najma odnosno druge usluge na koju će obračunati PDV.

Ako društvo A prodaje nekretninu poreznom obvezniku u sustavu PDV-a koji može koristiti pretporez u cijelosti te će nekretninu koristiti u svrhu najma

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: