danas je 6.7.2022

Input:

Na koji način se može osigurati neoporezivi smještaj radnika?

17.6.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

2022.12.1.1 Na koji način se može osigurati neoporezivi smještaj radnika?

Ivan Vidas, struč. spec. oec.

Vjerojatno najznačajnije porezne izmjene koje se omogućile bolji standard radnicima s jedne strane te porezna rasterećenja poslodavcima s druge strane, stupile su na snagu 1. rujna 2019. godine i to izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak kojima je, između ostalog, povećana neoporeziva tuzemna dnevnica te su uvedeni novi neoporezivi primici radnika namijenjeni podmirivanju troškova prehrane, najamnine za stanovanje i plaćanje vrtića i dr.

Do kraja kolovoza 2019. godine, poslodavci su mogli samo sezonskim radnicima zaposlenima na određeno vrijeme omogućavati neoporezivu prehranu i/ili smještaj, a od 1. rujna 2019. godine ta je porezna pogodnost uvedena za sve radnike.

Poslodavcima je omogućeno da svojim radnicima neoporezivo osiguraju troškove smještaja. Ti troškovi se mogu podmiriti svim radnicima u radnom odnosu bez obzira jesu li zaposleni na određeno ili neodređeno ili na puno ili nepuno radno vrijeme.

Također, nije niti bitno imaju li radnici prebivalište ili stalno boravište u mjestu rada. Visina tih troškova nije ograničena, ali postoje neki određeni uvjeti koji se moraju ispuniti.

Jedan od tih uvjeta je da se ta naknada ne smije isplatiti u gotovini, već isključivo bezgotovinskim putem, bilo na račun djelatnika ili direktno na najmodavca. Poslodavac mora donijeti odluku o isplaćivanju troškova