Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

NEOPOREZIVI PRIMITAK - isplata neoporezive novčane paušalne naknade za prehranu ili isplata troškova prehrane radnika temeljem vjerodostojne dokumentacije

6.10.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2019.17.1.2 NEOPOREZIVI PRIMITAK – isplata neoporezive novčane paušalne naknade za prehranu ili isplata troškova prehrane radnika temeljem vjerodostojne dokumentacije

Vesna Varšava, dipl.oec

U Narodnim novinama broj 80/2019 objavljene su izmjene Pravilnika o porezu na dohodak kojima se uvode novi neoporezivi primici radnika među kojima su i isplata neoporezive novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika do 5.000,00 kn godišnje ili isplata troškova prehrane radnika nastali za vrijeme radnog odnosa kod poslodavaca na temelju vjerodostojne dokumentacije do 12.000,00 kn godišnje pod uvjetom da računi o obavljenim uslugama prehrane glase na poslodavca i da su podmireni bezgotovinskim putem.

Fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost za sebe osobno mogu iskoristiti pravo na nove neoporezive primitke.

Paušalna naknada za prehranu i prehrana temeljem vjerodostojne dokumentacije međusobno se isključuju, znači poslodavac može isplatiti ili jedno ili drugo u jednom poreznom razdoblju – kod većine poduzetnika radi se o kalendarskoj godini.

Isplata novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika isplaćuje se na redovni tekući račun radnika, te je bitno napomenuti da nije izuzeta od ovrhe a može se isplatiti u bilo koje vrijeme i u bilo kojem iznosu do 5.000,00 kn godišnje.

Poslodavac treba donijeti odluku o isplati novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika te mora tražiti izjavu radnika je li kod drugog i/ili bivšeg poslodavca za to porezno razdoblje ostvario isplate naknada i u kojem iznosu.

Isplatu iskazuje u JOPPD obrascu, oznaka 65 – Novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika do propisanog iznosa i to na dan isplate ili do 15. dana tekućeg mjeseca za primitke isplaćene u prethodnom mjesecu.

U 2019. godini može isplatiti do punog iznosa od 5.000,00 kn.

Troškovi prehrane radnika temeljem vjerodostojne dokumentacije moraju biti plaćeni putem žiro računa

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: