Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Obračun PPMV-a

5.9.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Tvrtka sa sjedištem u RH prodaje rabljeno osobno vozilo drugoj tvrtki sa sjedištem u RH. Kod kupnje vozila nije bilo moguće odbiti pretporez pa se račun izdaje bez obračunatog PDV-a sukladno odredbama Zakona o PDV-u i Pravilnika o PDV-u. Može biti i da je dio PDV-a iskorišten pa se na isporuku obračunava PDV. Treba li prodavatelj obračunati i iskazati iznos PPMV?

Odgovor:

Kupnja rabljenog osobnog vozila od drugog trgovačkog društva ne predstavlja obvezu plaćanja posebnog poreza na motorna vozila (upravne pristojbe) ako se na računu obračunava PDV. Ako se na računu ne obračunava PDV, odnosno navodi se članak oslobođenja plaćanja PDV- a, kupac će biti u obvezi platiti poseban porez na motorna vozila (upravnu pristojbu). Prodavatelj na računu koji je oslobođen plaćanja PDV- a ne iskazuje niti ne obračunava poseban porez na motorna vozila (upravnu pristojbu). Kupac će predati račun u stanici za tehnički pregled gdje će se obračunati porez na motorna vozila (upravna pristojba).

Zakon o posebnom porezu na motorna vozila članak 26 navodi:

„(1) Pravne i fizičke osobe sa sjedištem ili prebivalištem u Republici Hrvatskoj plaćaju upravnu pristojbu na stjecanje rabljenih motornih vozila u Republici Hrvatskoj na koja se plaća posebni porez na motorna vozila iz članka 1. ovoga Zakona.

(2) Stjecanjem se, u smislu stavka 1. ovoga članka, ne smatra stjecanje rabljenih motornih vozila na temelju pravomoćnih rješenja o nasljeđivanju niti stjecanje rabljenih motornih vozila temeljem statusnih promjena sukladno propisima kojima se uređuju trgovačka društva.

(3) Pristojbeni obveznik plaćanja upravne pristojbe na stjecanje rabljenih motornih vozila iz stavka 1. ovoga članka je stjecatelj.

(4) Pristojbena obveza plaćanja upravne pristojbe na stjecanje iz stavka 1. ovoga članka nastaje u trenutku registracije motornog vozila na ime stjecatelja rabljenog motornog vozila.

(5) Upravna pristojba iz

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: