Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Oporezivanje prodaje nekretnine

17.9.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

2020.17.2 Pitanje

Andrea Skorin

2020.17.2.1 Oporezivanje prodaje nekretnine

Sandra Hrvatin

Obrtnica je tijekom 2018. godine imala ulaganja u stambeno poslovni prostor za koji je po ulaznim računima djelomično korišten PDV, a djelomično su računi od strane dobavljača izdani po čl. 75. Zakona o PDV-u (prijenos porezne obveze), te su navedena ulaganja iskazana u popisu dugotrajne imovine i ista nisu amortizirana ni sa 31.12.2018. ni 31.12.2019. jer nije došlo do korištenja prostora. Naime, tijekom ove godine neće biti preseljenja obavljanja poslovne djelatnosti u nekretninu, već se očekuje prodaja cijele nekretnine (i poslovnog i stambenog dijela), te me zanima kako prefakturirati ta ulaganja kupcu.

Oporezivanje prometa nekretnina uređuje:

a) Zakon o porezu na dodanu vrijednost (nn73/13-121/19) i Pravilnik o PDV-u (NN 79/13-1/20)

(novo uređenje prijenosa porezne obveze od 2015. godine u skladu s Direktivom 2006/112/EZ)

b) Zakon o porezu na promet nekretnina (115/16-106/18)

Promet nekretnina može biti oporeziv samo jednim od prije navedenih Zakona, ovisno o tome isporučuje li nekretninu porezni obveznik u sustavu PDV-a, te kome se isporučuje nekretnina (poreznom obvezniku ili fizičkoj osobi).

Članak 40 st.1. točke j. i k. definiraju koje isporuke nekretnina su oslobođene:

j) isporuka građevina ili njihovih dijelova i zemljišta na kojem se one nalaze, osim isporuka prije prvog nastanjenja odnosno korištenja ili isporuka kod kojih od datuma prvog nastanjenja odnosno korištenja do datuma sljedeće isporuke nije proteklo više od dvije godine. Građevinom u smislu ovoga Zakona smatra se objekt pričvršćen za zemlju ili učvršćen u zemlji,

k) isporuka zemljišta, osim građevinskog zemljišta,

Iz navedenog proizlazi da će porezni obveznik u sustavu PDV-a građevinu koja NIJE KORIŠTENA ili JE BILA KORIŠTENA DO DVIJE GODINE, oporezivati PDV-om od 25%, i to neovisno kome se građevina prodaje.

Nakon proteka 2 godine, nekretnina prelazi u status oslobođene isporuke, te porezni obveznici u sustavu pdv mogu izabrati pravo na oporezivanje, temeljem članka 40 st. 4 zakona o PDV-u.

4) Porezni obveznik ima pravo izbora za oporezivanje isporuka navedenih u stavku 1. točkama j) i k) ovoga članka pod uvjetom da je kupac porezni obveznik koji ima pravo na odbitak pretporeza u cijelosti. Pravo izbora za oporezivanje i pravo na odbitak pretporeza može se primijeniti u trenutku isporuke, o čemu isporučitelj i kupac moraju izvijestiti nadležnu

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: