danas je 5.2.2023

Input:

PDV i inozemne usluge Online razgovor

13.10.2015, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje 1: Porezni smo obveznik u RH i bavimo se pružanjem usluga automatizacije proizvodnih procesa, što znači da izrađujemo elektrotehničku dokumentaciju, softvere i hardvere, elektrotehničke ormare koje ugrađujemo u nekretninu, montažu, puštanje u pogon. Naša pitanja glase:

a) često puta se izmijene proizvodnog sustava rade u gabaritima postojeće zgrade, tvornice, pogona tj. ne radi se nova zgrada, može li se usluga automatizacije proizvodnog procesa u tim slučajevima (kada nije izgradnja nove zgrade) smatrati građevinskom uslugom tj. s obzirom da se tako veliki zahvati i promjene proizvodnih procesa rade kako bi se sam postupak proizvodnje unaprijedio, možemo li smatrati da se usluga automatizacije odnosi na rekonstrukciju?

b) može li se izrada elektro tehničke dokumentacije, potrebne za gore navedenu automatizaciju proizvodnog procesa, u ovim slučajevima (kada nije izgradnja zgrade) smatrati građevinskom uslugom u smislu rekonstrukcije?

Odgovor 1:

a) ne može se smatrati građevinskog uslugom

b) ne može se smatrati građevinskom uslugom

Pitanje 2: Pitanje se odnosi na jednu od iznimki iz članaka 18-26, točnije na čl.23. Zakona o PDV-u. Ako hrvatski porezni obveznik ispostavlja poreznom obvezniku iz treće zemlje račun za kratkoročnu uslugu smještaja na jahti, a charter počinje iz Crne Gore, znamo da se ne obračunava hrvatski PDV . Ulazi li iznos obavljene usluge svejedno u PDV obrazac na poziciju I.5. Usluge obavljene osobama bez sjedišta u RH ?

Odgovor 2: Ako nije predmetom oporezivanja hrvatskim PDV-om ne unosi se u obrazac PDV.

Pitanje 3: Dogovorena je usluga elektro montaže sa Njemačkim poreznim obveznikom, u Njemačkoj. Radi se potpuno nova zgrada, novi pogon, u kojem mi, kao porezni obveznik RH, nadgledamo radove elektro montaže (elektrotehnički se povezuju strojevi, razvlače i spajaju kabeli, organizira se sistem električne energije u pogonu i sl.). U ovom slučaju, ne radimo uslugu automatizacije (izradu softvera, isporuku i ugradnju elektro ormara). Mi samo nadgledamo elektromontažne radove, a naši kooperanti, porezni obveznik RH i porezni obveznik iz Rumunjske izvode elektromontažne radove.

a) Jesmo li mi obvezni prijaviti se u Njemačkoj za potrebe PDV-a?

b) Jesu li naši kooperanti obvezni prijaviti se u Njemačkoj za potrebe PDV-a?

c) Trebaju li hrvatski kooperanti na računima pisati ...“oslobođenje po čl.19. Zakona o PDVu..“?

d) Što će biti s računom kooperanta iz Rumunjske, ne znamo rumunjske porezne zakone, ali ako           napiše „reverse charge“ mi imamo obvezu obračunati PDV?

e) Kakva napomena o PDV-u bi trebala biti na našim izlaznim računima prema Njemačkom poreznom  obvezniku (dogovorena je usluga elektro montaže), ide li po čl. 17?

f) Nabavljati ćemo dio opreme u Njemačkoj (kabele i neki pomoćni materijal) koje ćemo i ugraditi u navedeni pogon, moramo li se zbog ove vrste nabave materijala u Njemačkoj (koji ostaje u Njemačkoj) prijaviti u sustav njemačkog PDV-a (na fakturama dobavljača će biti obračunat njemački PDV, roba ne napušta teritorij Njemačke)?

Odgovor