Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

PDV iskazan na inozemnom računu za smještaj u hotelu u Italiji

20.1.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

2020.01.2 Pitanje

Ivana Lukić

2020.01.2.1 PDV iskazan na inozemnom računu za smještaj u hotelu u Italiji

Maja Hleb, dipl.oec

Pitanje:

Primili smo račun za smještaj u Italiji na kojoj su prikazane dvije stope PDV-a (10% i 22%). Račun nema naznaku “reverse charge“, ima prikazan PDV ID broj talijanske hotelske kuće. U prijavi mjesečnog PDV-a ulazi li takav račun u red II. 8/9/10 i III. 8/9/10 ili u red II. 11/12/13 i III. 11/12/13? Prikazujemo li to u stavci “ostali podaci“ Obrasca PDV red VIII.4. i da li ulazi u PDV-S obrazac?

Odgovor:

Člankom 19. stavkom 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost („Narodne novine” broj 73/13 do 106/18) propisano je da se mjestom obavljanja usluga u vezi s nekretninama, uključujući, između ostalog, smještaj u hotelima ili objektima slične namjene uključujući kampove za odmor ili mjesta uređena za kampiranje, smatra mjesto gdje se nekretnina nalazi.

Navedeno znači da se na usluge smještaja ne primjenjuje osnovno načelo oporezivanja, već se primjenjuju izuzeci u oporezivanju usluga tj. usluge smještaja u hotelima oporezuju prema mjestu gdje se nekretnina nalazi, odnosno oporezuju se prema mjestu gdje se obavlja usluga smještaja.

U konkretnom slučaju usluga smještaja oporezuje se prema talijanskim propisima o oporezivanju PDV-om prema kojima je porezni obveznik - hotel u Italiji dužan obračunati talijanski PDV.

Hrvatski obveznik PDV-a koji primi račun kojeg mu je izdao talijanski hotel, primljeni račun (na kojem je obračunat talijanski PDV) ne uključuje u porezne evidencije (Knjiga primljenih računa) i obrasce koji se predaju Poreznoj upravi u Republici Hrvatskoj (Obrazac PDV i Obrazac PDV-S) jer je na primljenom računu obračunat talijanski PDV.

Hrvatski porezni obveznik koji primi račun za smještaj s obračunatim PDV-om od talijanskog poreznog obveznika može postupiti na dva načina:

  • - ukupan iznos inozemnog računa (uključujući i talijanski PDV) može knjižiti u priznate troškove smještaja radnika ili
  • - putem Porezne uprave RH može zatražiti povrat PDV-a kojeg mu je na inozemnom računu obračunao talijanski porezni obveznik (hotel), u kojem slučaju će neto iznos računa knjižiti u priznate troškove smještaja, a talijanski PDV će knjižiti na konto klase 1 – potraživanja za povrat PDV-a iz EU

Člankom 74. stavkom 1. Zakona o

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: