Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Porezna obveza za uslugu montaže zavjesa

6.8.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2019.13.2.6 Porezna obveza za uslugu montaže zavjesa

Vedran Bradara, dipl.oec. ovlašteni revizor

Molim Vas da odgovorite može li se usluga izrade i montaže rolo zavjesa, insekt mrežica i roleta fakturirati s prijenosom porezne obveze?

S obzirom na to da je problematika prijenosa porezne obveze u graditeljstvu vrlo specifična zbog kompleksnosti vrste radova i tumačenja Ministarstva financija, ukoliko se radi o ugradnji na već postojećem objektu koji se ne rekonstruira odnosno koji se ne gradi, već se radi o održavanju tada nema prijenosa porezne obveze.

Održavanje, popravak ili zamjena već ugrađenih uređaja i opreme ili njihovih dijelova ne smatra se građevinskom uslugom te se prilikom obavljanja takvih radova ne primjenjuje prijenos porezne obveze, kao ni na bilo koje druge građevinske radove neophodne za održavanje, popravak ili zamjenu uređaja odnosno opreme.

Ukoliko se radi o ugradnji na objektu koji se izgrađuje ili rekonstruira tada se prilikom navedenih radova iz pitanja može primijeniti prijenos porezne obveze. 

U skladu sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost, Pravilnikom o porezu na dodanu vrijednost te Uputom za primjenu prijenosa porezne obveze prilikom obavljanja građevinskih usluga koju je izdalo Ministarstvo financija 29.09.2014. godine; Broj klase:410-19/14-01/241, Urudžbeni broj:513-07-21-01/14-02;

Ukoliko jedan porezni obveznik koji je upisan u registar obveznika PDV-a obavlja građevinske usluge iz članka 152. stavka 1. Pravilnika i Dodatka drugom poreznom obvezniku također upisanom u registar obveznika PDV-a, mora primjenjivati prijenos porezne obveze. Za prijenos porezne obveze ne postoji mogućnost izbora već se mora primjenjivati kada se radi o poslovima definiranim člankom 152. stavka 1. točka a Pravilnika gdje je propisano je da se građevinskim uslugama smatraju radovi u

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: