danas je 5.2.2023

Input:

Porezno priznati i nepriznati troškovi Online razgovor

1.7.2015, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje 1: Što napraviti u pogledu dokumentacije ukoliko se za porezno priznati trošak napravljen službenom karticom izgubi račun ili ga je jednostavno nemoguće dobiti. Jedini trag o trošku je izvod troškova kartice. Primjer su online narudžbe softwarea ili sl. usluga, pogotovo iz USA, koji jednostavno "ne rade" račune za plaćanja kreditnim karticama. 

Odgovor 1: Tada je to plaća u naravi ili izuzimanje vlasnika oporezivo porezom na dohodak od kapitala po stopi 40%.

Pitanje 2: Ugovorno smo vezani s nekima od korisnika naših usluga(kupcima) da im omogućimo sudjelovanje na stručnim seminarima o našem trošku, dakle da im platimo najmanje kotizaciju, a nekada i smještaj i prijevoz. Može li se to smatrati i knjižiti kao reprezentacija? 

Odgovor 2: Obzirom da imate ugovornu obvezu, plaćanje tih troškova oporezuje se kao drugi dohodak po stopi od 25% uvećano za mogući prirez i uz obračun obveznih doprinosa, vodeći pri tome računa da plaćena naknada predstavlja neto trošak koji je potrebno preračunati na bruto. Ako to možete dokazati vjerodostojnom dokumentacijom taj je trošak eventualno moguće iskazati, ako nije ugovoren, uz priznavanje 30% troška, kao trošak reprezentacije.

Pitanje 3: Ako na put s našim djelatnikom ide i predstavnik druge tvrtke (zbog potrebe posla) i mi plaćamo putnu kartu oboma, kako evidentirati kartu predstavnika druge tvrtke? 

Odgovor 3: Potrebno je obračunati drugi dohodak, a eventualno može doći u mogućnost iskazivanje tog troška kao reprezentacije uz priznavanje samo 30% troška i uz odgovarajuću dokumentaciju.

Pitanje 4: Gorivo za službene automobile plaćamo INA i TIFON karticama, mjesečni račun dolazi s prilogom u kojem je detaljno opisano vrijeme, količina