Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Povećanje osnovnog osobnog odbitka

19.2.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

2020.03.2.6 Povećanje osnovnog osobnog odbitka

Vesna Varšava, dipl.oec

Pitanje:

Djelatnik tvrtke plaća mjesečno alimentaciju za svoje maloljetno dijete temeljem presude. Dijete nije prijavio kao uzdržavanog člana, već je takvu olakšicu ostavio bivšoj supruzi.

Ima li učinka na povećanje plaće djelatnika, kada bi prijavio poreznoj upravi da plaća alimentaciju u mjesečnom iznosu od 1200 kn, iako nije dijete prijavio na sebe?

Odgovor:

Člankom 14. Zakona o porezu na dohodak propisano je da se poreznim obveznicima ostvareni dohodak umanjuje za osnovni osobni odbitak od 3.800,00 kn (iznos koji se povećava na 4.000,00 kn počevši od siječnja, 2020. godine). Također je propisano da rezident može uvećati svoj osnovni osobni odbitak za 1.750,00 kn za uzdržavano prvo dijete. Djecom se u smislu stavka 4. ovoga članka smatraju djeca koju roditelji, maćehe odnosno očusi, posvojitelji, udomitelji i skrbnici uzdržavaju. Djecom se smatraju i djeca nakon završetka redovnog školovanja do prvog zapošljavanja. U smislu Zakona, uzdržavanom djecom smatraju se fizičke osobe čiji oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se u smislu ovoga Zakona ne smatraju dohotkom, ne prelaze iznos od 15.000,00 kuna na godišnjoj razini izračunan kao šesterostruki iznos osnovice osobnog odbitka.

Činjenica da otac plaća alimentaciju za svoje maloljetno dijete temeljem presude, u poreznom smislu nema utjecaja na visinu plaće.

Međutim, ako više osoba uzdržava člana ili članove uže obitelji i djecu, osobni odbitak za te osobe ravnomjerno se raspoređuje na sve koji te članove i djecu uzdržavaju, osim ako se ne

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: