danas je 26.9.2023

Input:

Prijedlog Zakona o posebnom porezu na dobit (oporezivanje ekstra profita)

9.11.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

U vrijeme velikih gospodarskih kriza, kao i gospodarskih i političkih previranja, brojna društva i pojedinci ostvaruju izvanredne prihode i dobit, dok s druge strane velik broj subjekata na suprotnoj strani ostvaruje gubitke. Upravo radi navedenog, Europska je komisija predložila oporezivanje ekstra profita energetskih kompani­ja, koje u doba visokih cijena energenata ostvaruju enormne zarade, kako bi se zauzvrat financirali po­većani računi za energiju kućanstava i poduzetnika.

Predlaže se uvođenje tog poreza na zarade kompa­nija koje proizvode fosilna goriva, ali i onih koje proizvode struju iz niskougljičnih goriva, a koji ostvaru­ju ekstra zarade zahvaljujući umjetno napumpanim cijenama struje. Tako prikupljeni porezni prihodi potom bi se preusmjerili u financiranje potrošnje ra­njivih skupina potrošača i kućanstava. Oporezivanje ekstra profita odnosilo bi se i na energetske kompani­je koje ne koriste plin za pogon, poput vjetroelektra­na i nuklearki. Europska komisija zalaže se i za uvo­đenje nameta naftnim i plinskim proizvođačima koji sada ostvaruju rekordne profite.

 

Ekstra profit

Kako bi se osigurala sredstva potrebna za financiranje mjera pomoći za kućanstava i poduzeća, Europska komisija je zemljama članicama preporučila uvođenje privremenog poreza na ekstra dobit proizvođača električne energije. Uz niz drugih mjera, predlaže se uvođenje jedinstvenog poreza na višak dobiti iz industrije fosilnih goriva kao zajednički odgovor EU na energetsku krizu.

Privremeni porez na višak dobiti poduzeća iz industrije fosilnih goriva primjenjivat će se u svim zemljama EU. Njime će se oporezivati dobit koju su ostvarila poduzeća u djelatnostima proizvodnje nafte, plina, ugljena te rafinerije u fiskalnoj 2022. i 2023. godini (ili samo 2023.), a koja premašuje