Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Priznavanje pretporeza za nabavu namještaja u iznajmljenoj kući za radnike

9.12.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2019.22.2.3 Priznavanje pretporeza za nabavu namještaja u iznajmljenoj kući za radnike

Vesna Varšava, dipl.oec

Pitanje:

Poslodavac je za potrebe stanovanja svojih zaposlenika iznajmio nenamještenu kuću te je opremio (namještaj) o svom trošku. Sa poreznog aspekta smatra li se taj namještaj plaćom u naravi tih zaposlenika, odnosno može li se isto evidentirati kao ulaganje u tuđu imovinu sa porezno priznatom amortizacijom za vrijeme trajanja ugovora o najmu obzirom da nije ugovoreno da najmodavac taj namještaj po isteku ugovora zadrži kod sebe?

Odgovor:

Prema odredbama Zakona o PDV-u u članku 58. stavak 8 navodi se: „ (8) Ako se radi o nekretninama ili drugim gospodarskim dobrima koja su dio poslovne imovine poreznog obveznika i koja se koriste i za potrebe poslovanja poreznog obveznika i za njegove privatne potrebe ili za privatne potrebe njegovih zaposlenika ili općenito u druge svrhe osim za potrebe obavljanja njegove djelatnosti, PDV se može odbiti samo u dijelu koji se koristi u poslovne svrhe poreznog obveznika.“

S obzirom da se radi o opremanju kuće za stanovanje radnika, ne može se reći da je to vezano uz gospodarsku djelatnost, stoga nije dozvoljeno priznavanje pretporeza prilikom nabave navedenog namještaja.

Nadalje, namještaj svakako spada u dugotrajnu materijalnu imovinu prema definiciji iz Hrvatskog standarda financijskog izvješćivanja broj 6. Utoliko više, što po isteku ugovora o najmu namještaj ne pripada najmodavcu već ostaje poduzetniku koji ga je i kupio.

Što se tiče poreznog priznavanja amortizacije navedene opreme, Zakon o porezu na dobit u

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: