Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Prodaja nekretnine na javnoj dražbi

16.6.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

2018.06.2.3 Prodaja nekretnine na javnoj dražbi

Dijana Ivanković rukovoditelj računovodstva

Naša firma namjerava prodati poslovnu nekretninu, staru 14 godina, koju je naša firma kupila prije više od dvije godine u stečajnom postupku tj. na javnoj dražbi i po rješenju trgovačkog suda o dosudi uredno je izvršeni upis vlaništva u korist naše firme. U trenutku kupnje primili smo račun o prodaji od firme u stečaj s klauzolom Oslobođenje od PDV-a---tuzemni prijenos porezne obveze prema čl.75 st.3 t.c. i Isporuke nekret. oslobođene su PDV-a prema čl.40 st.4 nekretnina kupljena.

Zanima nas naša obaveza prema državi, kod prodaje navedene nekretnine fizičkoj osobi koje nije u sustavu PDV-a ili kada je kupac pravna osoba, koja je u sustavu PDV-a?

Sukladno članku 40. stavak 1. točka j) Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, broj 73/13, 99/13, 148/13, 153/13, 143/14, 115/16), PDV-a je oslobođena isporuka građevina ili njihovih dijelova i zemljišta na kojem se one nalaze, osim isporuka prije prvog nastanjenja odnosno korištenja ili isporuka kod kojih od datuma prvog nastanjenja odnosno korištenja do datuma sljedeće isporuke nije proteklo više od dvije godine.

Prema tome, kada porezni obveznik koji je upisan u registar obveznika PDV-a isporučuje nekretninu koja je u uporabi duže od dvije godine, tada obavlja isporuku koja ne podliježe plaćanja PDV-a.

Pa tako primjerice ako nekretninu korištenu više od dvije godine prodajete osobi koja nije u sustavu PDV-a, npr. fizičkoj osobi (građaninu),

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: