Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Smatraju li se troškovi službenog puta porezno priznatim troškovima?

13.8.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2019.02.2.5 Smatraju li se troškovi službenog puta porezno priznatim troškovima?

dipl. oec. Ksenija Kramar, ovlašteni porezni savjetnik i ovlašteni revizor

1. Mora li na računima koji su plaćeni gotovinom, a koje radnici stavljaju u putni nalog kao poslovne troškove, biti navedena pravna osoba primatelj robe/usluge (naziv društva, adresa i OIB), odnosno je li to uvjet za priznavanje troška? Radi se o računima za npr. reprezentaciju, gorivo, cestarinu, parkiranje, noćenje, tekućinu za vjetrobransko staklo, pranje vozila itd.

2. Ako na računu nije naveden naziv pravne osobe primatelja robe / usluge i ako bez obzira na to trošak možemo priznati, nemamo pravo priznati PDV po takvom računu. Mora li se ipak takav račun iskazati u obrascu URA? Iznos PDV-a bi u tom slučaju bio iskazan u koloni ”Ne može se priznati“.

Odredbom članka 5. stavak 1. Zakona o porezu na dobit Narodne novine broj 177/04 do 106/16, propisano je da je porezna osnovica dobit koja se utvrđuje prema računovodstvenim propisima kao razlika prihoda i rashoda prije obračuna poreza na dobit, uvećana i umanjena prema odredbama Zakona porezu na dobit.

Pri tome se, sukladno odredbi članka 11. stavak 1. Pravilnika o porezu na dobit Narodne novine broj 95/05 do 01/19, rashodima razdoblja za koje se utvrđuje porez (porezno razdoblje), smatraju smanjenja gospodarstvenih koristi u obliku odljeva ili iscrpljenja imovine ili stvaranja obveza koja imaju za posljedicu smanjenje kapitala a u svrhu povećanja prihoda odnosno dobiti.

Isto je tako odredbom članka 11. stavak 1. Općeg

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: