Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Trajanje provođenja ovrhe na računu fizičke osobe - čl. 12. novog Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima

20.9.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

2018.17.1.3 Trajanje provođenja ovrhe na računu fizičke osobe – čl. 12. novog Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima

Tomislava Furčić dipl. iur.

Novim Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (NN 68/2018) koji je stupio na snagu 04. kolovoza 2018. propisano je vrijeme za koje se ovrha može provoditi, uz određene iznimke.

Naime, u dosadašnjim odredbama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Ovršnog zakona, za izvansudsku ovrhu koja se provodi temeljem odredbi Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima nije bilo propisano vrijeme za koje se ovrha može provoditi, te bi provođenje ovrhe tako moglo trajati neodređeno vrijeme što je u praksi često i bio slučaj.

Činjenica da vremensko trajanje provedbe ovrhe nije bilo ograničeno dovela je do velikog broja blokiranih građana jer je provođenje ovrhe moglo trajati do smrti fizičke osobe, a nakon toga bi prelazilo i na nasljednike.

Zbog navedenog razloga je bilo nužno propisati rok za prestanak provedbe ovrhe na novčanim sredstvima koju provodi Financijska agencija, u slučaju nemogućnosti provedbe ovrhe, odnosno kada tražbina iz osnove za plaćanje nije u određenom roku naplaćena u cijelosti.

Člankom 12. novog Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima propisano je da ako se tražbina iz osnove za plaćanje ovršenika fizičke osobe ne namiri u roku od 3 godine od dana primitka osnove, a po osnovi nije bilo nikakvih naplata najmanje posljednjih šest mjeseci uzastopno s računa tog ovršenika, Financijska agencija prestaje s

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: