Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Ulaganja na tuđoj imovini u najmu

29.10.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Trgovačko društvo d.o.o. ima iznajmljeni prostor za ugostiteljski objekt od fizičke osobe na neodređeno vrijeme.

Trgovačko društvo nije plaćalo najamninu fizičkoj osobi. Fizička osoba je prijavila ugovor o najmu Poreznoj upravi i plaćala porez koji pripada.

Trgovačko društvo je uredilo ugostiteljski objekt, uređena je fasada na ugostiteljskom objektu i uređen je dio površine ispred ugostiteljskog objekta gdje je bila terasa.

Vrijednost uređenja iznosi 120.000,00 kn ispravak vrijednosti iznosi 60.000,00 knjigovodstvena vrijednost je 60.000,00 kn. Moje pitanje je kako isknjižiti vrijednost od 60.000,00 kn jer se ugostiteljski objekt zatvorio. Dali je to porezno priznati rashod ili porezno nepriznati?

Napomena: u ugovoru o najmu nije bilo definirano da uređenje prostora se smanjuje s najamninom i fizička osoba je vlasnik prostora i vlasnik društva.

Odgovor:

Obzirom da su zakupodavac i vlasnik društva ista osoba, prema mom se razumijevanju ovdje radi o izuzimanju koje je oporezivo porezom na dohodak po stopi od 36% uvećano za mogući prirez, pri čemu je procijenjena tržišna vrijednost ulaganja na dan raskida ugovora o najmu uvećana za 25% PDV-a neto svota izuzimanja koju je potrebno preračunati

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: