danas je 1.12.2023

Input:

Uvođenje digitalnog eura

13.3.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

Republika Hrvatska je prvoga dana 2023. godine uvela euro kao službenu valutu i njome je zamijenila kunu. Kako sada stvari stoje, već tri godine nakon toga taj bi euro mogao dobiti i svojeg digitalnog “dvojnika”, stablecoin koji se razvija u Europskoj središnjoj banci (ECB). Digitalni euro omogućit će povećati stabilnost i neovisnost monetarnog sustava Europske unije te će povećati efikasnost sustava digitalnih plaćanja. No, o čemu se točno radi?

Digitalni euro je zamišljen kao digitalna valuta kojom će ljudi moći plaćati trenutačno, putem virtualnog novčanika na pametnom telefonu bez da imaju otvoren račun u banci. Iza digitalnog eura stajat će Europska centralna banka (ECB) tako da neće biti opterećen rizicima koji se vežu uz bezbrojne kriptovalute iza kojih često ne stoji nitko.

Digitalni euro bio bi elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u europodručju. Bio bi siguran i jednostavan za uporabu kao gotovina danas. Kao centralno-bankarski novac koji bi izdavao ESB, razlikovao bi se od “privatnog novca”, ali mogli biste njime plaćati služeći se karticom