danas je 17.6.2024

Input:

Uvođenje eura i utjecaj na mjenjačke poslove

17.3.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

Hrvatska planira uvesti euro već od 1. siječnja 2023. godine, a kao jedan od ključnih razlog zbog kojeg se zemlje u pravilu odlučuju na uvođenje eura, odnosno pristupanje mehanizmu EMR 2, podizanje je šanse za privlačenje investicija i povoljnija cijena zaduživanja. Razlike u cijeni zaduživanja za članice eurozone u odnosu na one članice EU koje nisu uvele euro, vrlo su značajne.

Jedna od ključnih promjena koju će svi vidjeti i na koju će se trebati navikavati su dvostruke cijene u trgovinamaIskazivanje cijena u eurima i kunama bit će obavezno za sve trgovce i pružatelje usluga i ono će se primjenjivati otprilike pet mjeseci prije dana uvođenja eura i 30 dana od odluke Vijeća EU-a o uvođenju eura u Hrvatskoj. Nakon uvođenja eura, dvostruke cijene ostaju izražene možda i do godine dana.

U petak 10. rujna 2021. nakon sastanka čelnika Eurogrupe, u Brdu kod Kranja, je potpisan Memorandum o razumijevanju između Republike Hrvatske, država članica europodručja i Europske komisije o početku proizvodnje eurokovanica i o pripremnim aktivnostima prije početka proizvodnje. Sporazumom se uređuju pitanja vezana uz pripremne aktivnosti za uvođenje eura što uključuje i izradu određene količine testnih eurokovanica.

Hrvatska na temelju Memoranduma može započeti s pripremnim aktivnostima, odnosno započeti izradu detaljnog scenarija za prelazak na euro, pripremu za distribuciju eurokovanica i povlačenje kuna, izbor nacionalne strane Republike Hrvatske na eurokovanicama, provedbu tehničkih priprema za zajedničku stranu eurokovanica, pripremu proizvodnog pogona za izradu eurokovanica, nabavu pločica za kovanje eurokovanica, nabavu i izradu alata za kovanje eurokovanica, izradu testnih primjeraka eurokovanica te izradu eurokovanica.

Što